Now playing: Φόρτωση ...


Για να ακούσετε τον σταθμό πατήστε πάνω στο λογότυπο του Stage Radio ή στην κίτρινη κασέτα δίπλα

Εναλλακτικά επιλέξτε τον player που θέλετε για να ακούσετε τον Stage Radio: Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime
Πνεύμα Θεατρικό

 

Μια καταγγελία για το σύστημα με τον πιο αθώο τρόπο!

Δεν είναι παράσταση κούκλας, δεν είναι παράσταση θεάτρου μασκών, δεν είναι η όπερα “Νόρμα” του Βέρντι, δεν είναι παράσταση μιμικής, είναι κάτι πολύ παραπάνω και είναι και επενδεδυμένο με μουσική των active member!
Νόρμα (norm, normal) είναι κάτι που αναγνωρίζεται ως πρότυπο ή κανόνας.


Νόρμα S/N 210113

Την ομάδα Antamapantaxou (www.antamapantahou.gr) την ξέρω χρόνια και ότι δουλειά τους έχω δει είναι εξαιρετική και προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι παραστάσεις τους εμπλέκουν πάρα μα πάρα πολλές τέχνες όπως: θέατρο κούκλας, θέατρο σκιών, μιμική, χοροθέατρο, μάσκες, live μουσική, νοηματική γλώσσα, τεχνικές τσίρκου και διάφορα άλλα. Σε κάθε καινούρια παράστασή τους ενσωματώνουν όμορφα και κάτι νέο, καθώς κινούνται και εξελίσσονται αενάως. Βασικά μέλη της ομάδας είναι ο Νίκος Τόμπρος, οποίος και σκηνοθετεί τις παραστάσεις, και η Ελένη Παναγιώτου. Πρόσφατα προστέθηκε και η Ελένη Γιαννακοπούλου.

Όλες τους οι παραστάσεις είναι χειροποίητες. Τα πάντα, από τα σκηνικά αντικείμενα, τις μάσκες, τα σκηνικά μέχρι και την κίνηση τα κάνουν οι ίδιοι. Αυτό το γνώριζα, αλλά όταν είδα την φετινή παράσταση έμεινα με το στόμα ανοιχτό και το πρώτο που ρώτησα ήταν πόσο καιρό την ετοίμαζαν! Πάνω από ένα χρόνο!!!

Η παράσταση είναι αξιόλογη για πολλούς λόγους και σε πολλούς τομείς και άξιζε τον τόσο κόπο. Το πρώτο που αντικρίζεις είναι μια εκπληκτικά όμορφη εικόνα νιόπαντρου ζευγαριού με υπερμεγέθη κεφάλια-χειροποίητες μάσκες. Ένα ζευγάρι φέρνει ένα παιδί στον πολιτισμένο κόσμο, σ' ένα περιβάλλον γεμάτο κανόνες και πρότυπα συμπεριφοράς, έναν κόσμο περιτριγυρισμένο από μάσκες. Ονειρεύεται για το παιδί του τα γνωστά κλισέ (γιατρός ή διάσημος ποδοσφαιριστής). Αυτό όμως, πρέπει να δουλέψει σκληρά και να εκπαιδευτεί, για να εκπληρώσει τα όνειρα των γονιών του για το μέλλον του. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, καθ’ όλη την διάρκεια της παράτασης, διαδέχονται ο ένας τον άλλον, οι περφόρμερ αλλάζουν συνέχεια μάσκες και κουστούμια, αλλά, τελικά, πρωταγωνιστής είναι μια μικρή ξύλινη κούκλα, ο μικρός άνθρωπος που πρέπει να μεγαλώσει, να εκπαιδευτεί, να ανδρωθεί και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο σύστημα στενόμυαλων, αλλά συγχρόνως, και υδροκέφαλων εκπροσώπων της εξουσίας!
Πρώτα πρώτα στο σχολείο με την απρόσωπη και παπαγαλίστικη διδασκαλία, την πλύση εγκεφάλου που κάνει, με την εκκλησία που ορίζει ακόμα και τομείς της ζωής της χώρας και της εκπαίδευσης, τον στρατό και τον παραλογισμό του, τους βιομήχανους που εκμεταλλεύονται την μεσαία τάξη και χρηματίζονται και χρηματίζουν τους πολιτικούς, τους πολιτικούς που γλύφουν τους ψηφοφόρους και μοιράζουν χρήματα κ.α. Κι όλα αυτά με παγωμένη την ψεύτικη τους έκφραση, με στυλιζαρισμένη κίνηση και υπό το βλέμμα του big brother, μέχρις ότου ο πρωταγωνιστής (που δεν έχει όνομα) καταλήξει κι αυτός ένα εξάρτημα του συστήματος, με κωδικό S/N 210113.
Λίγο πιο ψηλά από αυτόν στέκεται ένας dj (ο (Κ.Πιέρος σαν να είναι σε κλαμπ), ο οποίος βάζει μουσική των active member και σαν Θεός που παρατηρεί αφ’ υψηλού και σχολιάζει μέσα από στίχους, αφηγείται, αλλά, όπως ο Θεός, δεν παρεμβαίνει στην πορεία (ή έστω κατρακύλα) της ανθρωπότητας…
Παρότι η διαφορά δυναμικής (μικρή μαριονέτα vs παραφουσκωμένοι περφόρμερ-δυνάστες-κατασκευαστές εγκεφάλων) δίνει μια εξαιρετική δύναμη στην παράσταση, και παρότι ο πρωταγωνιστής αρχίζει να κάνει κι αυτός (όπως είναι φυσικό) ότι έκαναν οι γονείς του, το τέλος της ιστορίας μένει ανοιχτό και εγώ είδα νότα αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν…

Να σημειώσω ότι η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό αποκλειστικά (και σε εφήβους).
Video  http://www.youtube.com/watch?v=Onpc8STI6C0

Νόρμα S/N 210113
Για τέσσερις ακόμα Πέμπτες και Παρασκευές
(ως 7/3) στις 9.30
Altera Pars, Μ.Αλεξάνδρου 123,(3’ από metro Κεραμεικός)
(12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων 8 ευρώ)

Δημοσιεύτηκε στις: 22/02/2014
Usefull staff


Τυχαία εικόνα
Musikhaus Thomann Linkpartner


Stage Radio 2017 / Βασισμένο στο Guru CMS